miercuri, mai 18, 2022
spot_img
AcasăManagementContabilitateDespre leasing și variantele de leasing

Despre leasing și variantele de leasing

Leasing-ul este o operațiune comercială prin care finanțatorul (locatorul) îi transmite utilizatorului (locatarului), la solicitarea acestuia din urmă, contra unei plăți realizate periodic – redevență (rată de leasing), dreptul de folosință al unui bun. Contractul de leasing se încheie pe o perioadă de cel puțin un an.

În practică, leasingul se poate plăti:

 • regresiv (plata lunară pe durata contractului de leasing scade);
 • în anuitate (plata lunară pe durata contractului de leasing rămâne aceeași);
 • sezonier (programul de plăți este legat de sezonalitatea afacerii locatarului).

Din punct de vedere legal, pot fi oferite  orice bunuri mobile sau imobile, cu excepţia:

 • bunurilor scoase din circuitul civil sau a căror circulaţie este limitată prin lege;
 • terenurilor agricole;
 • bunurilor consumptibile;
 • obiectelor proprietăţii intelectuale care nu pot fi cesionate.

Variante de Leasing

Principalele tipuri de leasing sunt leasingul financiar și cel operațional (numit și leasing de mentenanță). 

Leasing-ul financiar se aseamănă cu un credit bancar. Clientul (locatarul) își achiziționează, de exemplu, mașina prin intermediul unui împrumut, pe care îl rambursează apoi în rate. Pe perioada contractului, proprietarul mașinii este firma de leasing, urmând ca abia la finalul contractului, clientul să devină proprietar. Riscurile și beneficiile aferente dreptului de proprietate trec însă asupra utilizatorului încă din momentul semnării contractului.

Leasingul operațional este un tip de contract ce se aseamănă cu unul de închiriere.

Rata lunară – denumită chirie – se calculează în funcție de gradul de depreciere a mașinii pe perioada contractului și de marja de profit a companiei de leasing. În ceea ce privește cheltuielile cu întreținerea/repararea mașinii luate în leasing, acestea sunt suportate de către firma de leasing. În cazul acestui tip de leasing, clientul nu devine proprietarul mașinii la finalul contractului. Dacă dorește să cumpere mașina, el va trebui să negocieze un preț la expirarea contractului cu firma de leasing, ca și cum ar achiziționa mașina direct de pe piața second-hand. 

Alte tipuri de leasing mai puțin obișnuite sunt:

 • Barter – locatarul (utilizatorul) achită valoarea ratelor de leasing prin bunuri aflate în proprietatea sa;
 • Compensațional – locatorul (finanțatorul) primește în contul ratelor de leasing marfă produsă cu ajutorului utilajului;
 • Lease-Back – o parte transmite altei părți dreptul de proprietate asupra unui bun, în scopul de a-l lua ulterior în leasing;
 • De consum – locatarul are calitatea de consumator;
 • Intern – operațiune de leasing în cadrul căreia toate subiectele sunt rezidenți ai Republicii Moldova;
 • Internațional – operațiune de leasing în cadrul căreia locatorul și locatarul sunt din țări diferite.

Diferențe între Credit și Leasing

O diferență majoră între leasingul (financiar) și creditul bancar se referă la dreptul de proprietate asupra bunului obținut. În cazul tuturor contractelor de leasing, proprietarul este firma de leasing, de la începutul contractului și până la încheierea acestuia. Când vine vorba de un credit bancar, clientul este proprietarul bunului. Schimbul de proprietate la un contract de leasing se face la sfârșit, după ce clientul achită toate ratele și plătește valoarea reziduală (plată în baza căreia se face transferul dreptului de proprietate).

O altă diferență apare în momentul rambursării anticipate. La un contract de leasing, clientul nu poate rambursa anticipat tot creditul mai devreme de un an, deoarece legea interzice ca un contract de leasing să aibă o durată mai mică de 1 an. Această limitare nu apare la creditele bancare, unde clienții au posibilitatea să ramburseze anticipat împrumutul oricând pe parcursul contractului.

Rata lunară în cazul leasing-ului operațional nu se calculează ținând cont de o rată a dobânzii – așa cum se întâmplă la credite, ci în funcție de gradul de depreciere al bunului pe perioada contractului și de marja de profit a companiei de leasing.

Cele mai recente articole aici:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular

Recent Comments