Importanța luării deciziilor – cum să iei corect decizii 🤔

0
47
Cum să iei corect decizii
Cum să iei corect decizii

Puterea de decizie este cea mai mare putere a unui om, presupunând. o mare responsabilitate în viața unui individ, o și mai mare responsabilitate în viața unui antreprenor. Anthony Robbins este un antrenor motivațional, instructor financiar personal și autor de cărți pentru dezvoltare personală.

Acesta susține faptul că destinul tău se formează în momentele tale de decizie. De aici, noi deducem faptul că destinul unei companii se formează în .funcție de deciziile luate de către antreprenorul companiei respective.

Un antreprenor de succes este acel antreprenor care cunoaște importanța luării deciziilor și ia decizii chiar și în momente tensionate/situații limită. După ce afacerea acestuia începe să aibă succes, poate începe să delege responsabilitățile membrilor echipei. sale, pentru ca fiecare domeniu de activitate să fie condus de un specialist. Până atunci, este normal ca antreprenorul să se implice în totalitate .în afacere și să se asigure că viziunea lui este respectată. 

De-a lungul timpului, s-au efectuat numeroase studii pentru a afla informații despre activitatea și calitățile care impulsionează rezultatele antreprenorilor. Din rezultatele acestor studii, a reieșit că toți antreprenorii de succes prezintă calități precum: controlul. interior, capacitatea de planificare, asumarea riscurilor, inovația, folosirea feedback-ului, luarea deciziilor

Pași de urmat în luarea deciziei

👉 Identificarea situației – se identifică problema/oportunitatea cu care se „confruntă” compania și se ia inițiativa. Trebuie analizat de ce și cum această decizie va face o diferență în situația actuală a firmei.

Importanța luării deciziilor

👉 Culegerea datelor – se strâng informații concludente pentru ca deciziile luate să fie bazate pe date reale. Trebuie găsite informațiile care sunt relevante, de ce avem nevoie de ele și cum ne putem folosi de ele cât mai bine.

👉 Identificarea alternativelor – odată ce am înțeles problema, se pot găsi mai. multe soluții .Identificăm toate opțiunile pe care le avem, apoi alegem acele opțiuni prin care ne-am putea atinge scopul.

👉 Alegerea soluției corecte – se pun în balanță aspectele pozitive. și cele negative, observând ce riscuri implică fiecare, și se alege opțiunea care are cea mai mare șansă de succes (se iau decizii finale). Se poate alege o combinație între alternative, pe care o putem adapta astfel încât să ne atingem obiectivul cu brio.

👉 Implementarea soluției – se creează un plan de acțiune, identificându-se resursele de care avem nevoie, și se pune în aplicare.

👉 Analiza rezultatelor – fiecare decizie are urmările sale. În urma analizei rezultatelor, ne dăm seama ce am putea face în plus data viitoare. când ne vom afla în situații asemănătoare pentru a avea rezultate și mai bune.

Un pas important atunci când vine vorba de luat decizii care duc la creșterea unei afaceri. este acela de a realiza că totul trebuie să fie conectat. Astfel, viziunea antreprenorului trebuie să fie în concordanță cu un stil. de management profesionist, care, în același timp, se pliază foarte bine pe nevoile echipei sale.

Situațiile în care amânarea salvează costuri al companiei, deoarece nu mai este necesară acțiunea aferentă deciziei luate, se întâmplă extrem de rar. Neluarea unei decizii, este tot o DECIZIE, de cele mai multe ori păguboasă pentru că vine cu:

  • întârzieri în atingerea obiectivelor, 
  • demotivări de personal, 
  • penalități, 
  • acțiuni anulate, 
  • venituri  pierdute, 
  • oportunități pierdute, 
  • întârziere implementări, 
  • permiterea concurenței să se miște înaintea ta ș.a.m.d.

Cele mai recente articole aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here