sâmbătă, octombrie 1, 2022
spot_img
AcasăManagementPlanificarePlan de afaceri – ce este și ce beneficii îți aduce 📈

Plan de afaceri – ce este și ce beneficii îți aduce 📈

Ce este planul de afacere❓

Un plan de afaceri reprezintă, după cum îi spune și numele, un plan bine elaborat, bazat pe noțiuni practice și reale, pornit de la ideea ta de business – pe scurt, afacerea ta pusă pe hârtie. Acesta poate reprezenta pentru companie o hartă a succesului dacă este bine făcut. Cu toate acestea, există companii care nu excelează, ci din contră, pot ajunge chiar la eșec. Motivul – lipsa planului de afaceri, elaborarea planului superficială sau neacordarea atenției asupra acestuia după începerea activității.

Un plan de afaceri necesită așadar o abordare conștiincioasă, fiind analizată foarte bine fiecare pe care trebuie să o cuprindă. În plus, acesta trebuie actualizat constant pentru a avea o evidență a situației în care se află compania și o viziune corectă a ceea ce va urma. În ceea ce urmează, vei afla ce trebuie să conțină un plan de afacere eficient și care sunt beneficiile faptului că deții un plan bine elaborat.

Ce trebuie să conțină un plan de afaceri❓

plan de afaceri

Un plan de afaceri trebuie să conțină cele mai importante aspecte atât despre compania ta, cât și modelul de afacere pe care îl întreprinzi.

Un plan de afaceri ca la carte reprezintă moneda antreprenorului cu care atrage investitorii către compania sa. Acesta conține:

➡️ Prezentarea generală a afaceriiAici prezinți ideea ta de business, rolul și avantajele competitive pe care le ai (cum te diferențiezi de concurență);
➡️ Obiectivele urmărite atât pe termen lung (SMART), cât și pe termen scurt (stabilite la diferite intervale de timp);
➡️ Analiza pieței de desfacere și a concurenței pentru a defini clar publicul țintă, tendințele pieței și principalii competitori. Adăugând o analiză SWOT, vei vedea avantajele, dezavantajele, oportunitățile și amenințările pe care le are compania;
➡️ Definirea strategiei. Se stabilesc direcțiile strategice care vor defini în continuarea activitatea firmei
➡️ Realizare mix de marketing pentru implementarea strategiei. Aici stabilești categoria de produse/servicii pe care le oferă compania ta, prețurile, modalitățile de promovare, amplasarea ș.a.;
➡️ Analiza financiară – proiecții financiare privind afacerea (estimarea veniturilor, a cheltuielilor, a fluxurilor de numerar necesare ș.a.);
➡️ Anexe. Aici sunt incluse CV-uri ale întreg personalului companiei, brevete, licențe și orice alte aspecte importante ce țin de afacerea ta.

Un plan de afaceri odată realizat oferă multe avantaje unei companii, însă acesta trebuie actualizat constant în funcție de demersul afacerii. Obiectivele trebuie restabilite, ținându-se cont de situația actuală, pentru a fi realizabile; piața și concurența sunt într-o continuă evoluție și schimbare – trebuie analizate constant; analiza financiară devine mult mai sigură după un timp – când deții date despre veniturile și cheltuielile avute până acum, îți creezi premoniții mult mai plauzibile.

Avantajele unui plan de afaceri ✔️

În afară de faptul că un plan bun va atrage investitori, acesta mai prezintă și următoarele avantaje:

☑️ obiectivele sunt clare atât pentru tine, cât și pentru personal;.
☑️ știi care sunt prioritățile în ceea ce urmează să faci pentru bunul demers al companiei;
☑️ folosești planul ca un GPS pentru a ajunge la destinație, chiar dacă rutele se mai schimbă pe parcurs;
☑️ poți măsura eficiența echipei tale;
☑️ controlezi comunicarea mesajului către clienți;
☑️ deții controlul asupra cash-flow-ului și a centrării de cont;
☑️ ai posibilitatea de a compara eforturile făcută și estimările avute cu rezultatele realizate;
☑️ știi la finalul anului financiar cu ce acțiuni mergi mai departe în anul următor ș.a.

Atunci când nu ai un plan de afaceri, nu cunoști obiectivele, prioritățile care sunt, nu ai o evidență clară a pieței, concurenței, echipei și nici control asupra veniturilor și cheltuielilor. Creând și manageriind un plan de afaceri pentru compania ta, devii încet și sigur un antreprenor expert cu o afacere stabilă pe piață.

Dacă dorești să vezi nivelul de eficiență al planului tău de afaceri sau consideri că are nevoie de o schimbare, noi te așteptăm în programul 👉 Reconfigurare plan de afaceri.

Cele mai recente articole aici:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular

Recent Comments