Costul de oportunitate este un concept economic și reprezintă valoarea celei mai bune dintre șansele sacrificate la care se renunță atunci când se face o alegere oarecare. Costul de oportunitate sau costul real reprezintă de asemenea cea mai bună alternativă la care se renunță atunci când s-a luat decizia de a folosi resurse limitate pentru a produce sau procura un anumit bun economic.
Discutăm ca exemplu de o singură alternativă – cea mai bună, dar reține: de fiecare dată ai mai multe alternative. E ca și atunci când te trezești dimineața și poți începe ziua făcând ORICE. Toate variantele pe care nu le-ai făcut (nu te-ai gândit la ele, nu ai apucat să le faci sau ai ales să nu le faci) reprezintă costuri de oportunitate. Datorită existenței acestui cost ni se spune să ne gândim de două ori la ceea ce avem de făcut – pentru a face alegerea bună. Planifică ceea ce ai de făcut și asigură-te că lucrurile se întâmplă în direcția în care îți dorești. Nu uita că norocul ți-l mai faci și cu mâna ta! Chiar dacă nu reușești să faci toate lucrurile pe care ți le-ai propus, tot mergi în direcția bună.
Nu întotdeauna un cost este sinonim cu o pierdere, însă de cele mai multe ori, la nivel subconștient, o renunțare poate echivala cu o pierdere. Pentru a face alegerea corectă, antreprenorul trebuie să calculeze diferența dintre randamentele fiecărei opțiuni pe care o are. De exemplu, un antreprenor deține o sumă de bani și are două posibilități de investiție:
- Investește banii în afacerea sa (achiziționează echipamente noi, care vor duce la creșterea productivității și eficienței în firmă) – această decizie va avea un potențial randament de 14% în următorul an;
- Investește banii la bursă – unde a identificat un potențial randament de 16%.
Costul de oportunitate este egal cu randamentul opțiunii alese scăzut din randamentul celei mai bune opțiuni. În exemplul nostru, cea mai bună opțiune de investiție este a doua (investiția la bursă) deoarece are randamentul cel mai ridicat. Dacă antreprenorul alege să investească banii în echipamentele pentru firmă (opțiunea 1), atunci costul de oportunitate va fi de 2% – diferența dintre cea mai bună opțiune și opțiunea aleasă (16%-14%=2%).
Un alt exemplu de cost de oportunitate apare atunci când trebuie să decizi pe ce platforme va implementa departamentul de Marketing campaniile de promovare. Să faci Facebook ADS sau Google ADS – sau amândouă? Care alegere este mai rentabilă pentru tipul tău de afacere? Dacă domeniul de activitate al firmei este comercializarea de produse și ai un magazin online, este indicat să dezvolți campanii Google ADS – consumatorii caută produsele prima oară pe Google. Analizează comportamentul publicului țintă și obiectivele tale pentru a vedea ce platforme se potrivesc afacerii tale.
Desigur, nu este vorba doar despre costuri financiare, cel mai important cost al randamentului de oportunitate fiind timpul. De multe ori, antreprenorul se poate afla în situația de a decide între două planuri. În această situație, este foarte important ca acesta să calculeze durata implementării planului și resursele necesare pentru a identifica costurile totale ale fiecărui plan, ajungând să îl aleagă pe cel mai eficient. Neidentificarea corectă a costurilor de oportunitate poate avea efecte negative pentru firmă. De exemplu:
- Amânarea implementării planului de acțiune;
- Apariția confuziei între angajați (aceștia nu știu ce au de făcut);
- Subevaluarea/Supraevaluarea potenţialului unui anumit proiect.
Raționalitatea economică presupune ca mijloacele limitate să fie în așa fel utilizate încât satisfacția obținută să fie maximă. Principiul raționalității se poate formula:
- Sub forma maximului – realizarea cu mijloacele date a celor mai bune rezultate;
- Sub forma minimului – obținerea rezultatelor dorite cu cele mai mici cheltuieli de resurse.
Altfel spus, antreprenorul poate decide să utilizeze toate resursele de care dispune cu scopul de a ajunge la cel mai bun rezultat sau să utilizeze un număr limitat de resurse (minimul necesar) pentru a ajunge la rezultatul dorit. Dacă resursele ar fi nelimitate, atunci costul de oportunitate ar fi egal cu zero ar spune unii. Greșit! TIMPUL – resursa cea mai importantă – nu se poate opri; vezi ce poți face zi de zi cu restul resurselor pe care le ai la dispoziție pe unități de timp. Apare conceptul de înțelegere a ceea ce este IMPORTANT și ceea ce este URGENT în lista cu ce ți-ai propus să faci, pentru că, în general, nu vei apuca să le faci pe toate.
Poți citi despre prioritizarea sarcinilor în articolul Cum își gestionează antreprenorul timpul 🕗
Una dintre cele mai importante atribuții ale antreprenorului este luarea deciziilor. Alegerile sau deciziile au un anumit cost, deoarece atunci când se ia o anumită decizie și se optează în favoarea unei opțiuni, sunt sacrificate celelalte. Pentru a vedea care sunt pașii în luarea unei decizii, poți citi articolul Importanța luării deciziilor – cum să iei corect decizii.
Cele mai recente articole aici: