Stresul în viața antreprenorului nu îl afectează pe acesta doar pe plan personal, ci și pe plan profesional, ajungând astfel să fie afectat și bunul mers al companiei. Stresul poate avea drept consecințe: neliniște, nervozitate, oboseală ș.a. Toate aceste efecte ale stresului suferit de către antreprenor se răsfrâng în activitățile și antreprenorului în firmă și în relația sa cu angajații.
Atunci când ești stresat, apar probleme de concentrare și memorare, deoarece capacitatea de funcționare a sistemului nervos este afectată. Ești mereu obosit, epuizat, experimentezi stări de irascibilitate și ai tendința de a acumula numai gânduri negative.
Cauzele stresului și cum le putem combate
Încărcarea excesivă cu sarcini de lucru. Îți aloci prea multe responsabilități și nu îți rămâne timp să le finalizezi pe toate (unde punem și posibilitatea că pe unele nici să le începi n-ai timp). Prioritatea unui antreprenor este atingerea obiectivelor dorite și planificate, iar timpul este cea mai importantă resursă de care acesta dispune. Așadar, trebuie gestionat foarte bine, managementul timpului pornind de la programarea sarcinilor, prioritizarea acestora, planificarea lor și alocarea timpului pentru fiecare sarcină.
Pentru a rezolva la timp toate sarcinile de lucru și pentru a scăpa de orele lucrate după program, sunt utile următoarele:
- Identificarea activităților consumatoare de timp, a celor care sunt prioritare sau mai puțin prioritare și importante sau mai puțin importante;
- Setarea unei limite de timp pentru fiecare activitate astfel încât să se evite alte lucruri care distrag atenția și încetinesc ritmul de muncă;
- Plănuirea zilei de mâine prin notarea în agendă a tuturor activităților ce urmează a fi întreprinse;
- Rezolvarea sarcinilor importante dimineața scade timpul necesar realizării activităților deoarece mintea este liniștită, odihnită și corpul are mai multă energie, prin urmare – randament mai crescut;
- Delegarea și externalizarea sarcinilor care nu țin neapărat de tine și pot fi rezolvate și de alt angajat al companiei.
Lipsa de control asupra unei situații. În fiecare zi, compania are de realizat mai multe/mai puține sarcini, mai complexe sau mai diverse, primește constant informații noi, iar întreaga activitate trebuie controlată de către antreprenor. Indiferent că este vorba de coordonarea echipei, controlarea comunicării dintre firmă și publicul țintă, controlul asupra cash-flow-ului ș.a.m.d, un instrument foarte util, de care îți recomand să te folosești, este planul de afacere. Avantajele unui plan de afaceri, printre altele, sunt:
- obiectivele sunt clare atât pentru tine, cât și pentru personal;.
- știi care sunt prioritățile în ceea ce urmează să faci pentru bunul demers al companiei;
- controlezi comunicarea mesajului către clienți;
- deții controlul asupra cash-flow-ului și a centrării de cont;
- știi la finalul anului financiar cu ce acțiuni mergi mai departe în anul următor.
Lipsa de siguranță în luarea deciziilor. Tu ești antreprenorul – tu decizi pentru afacerea ta! Puterea de decizie este cea mai mare putere a unui om, presupunând o mare responsabilitate în viața unui individ, o și mai mare responsabilitate în viața unui antreprenor. Poți reduce sau chiar anula complet stresul când vine vorba de a lua o decizie într-o situație dificilă dacă urmezi câțiva pași:
- Identificarea situației – se identifică problema/oportunitatea cu care se „confruntă” compania și se ia inițiativa. Trebuie analizat de ce și cum această decizie va face o diferență în situația actuală a firmei.
- Culegerea datelor – se strâng informații concludente pentru ca deciziile luate să fie bazate pe date reale. Trebuie găsite informațiile care sunt relevante, de ce avem nevoie de ele și cum ne putem folosi de ele cât mai bine.
- Identificarea alternativelor – odată ce am înțeles problema, se pot găsi mai multe soluții. Identificăm toate opțiunile pe care le avem, apoi alegem acele opțiuni prin care ne-am putea atinge scopul.
- Alegerea soluției corecte – se pun în balanță aspectele pozitive și cele negative, observând ce riscuri implică fiecare, și se alege opțiunea care are cea mai mare șansă de succes. Se poate alege o combinație între alternative, pe care o putem adapta astfel încât să ne atingem obiectivul cu brio.
- Implementarea soluției – se creează un plan de acțiune, identificându-se resursele de care avem nevoie, și se pune în aplicare.
- Analiza rezultatelor – fiecare decizie are urmările sale. În urma analizei rezultatelor, ne dăm seama ce am putea face în plus data viitoare când ne vom afla în situații asemănătoare pentru a avea rezultate și mai bune.
Neluarea unei decizii este tot o decizie, de cele mai multe ori păguboasă pentru că vine cu: întârzieri în atingerea obiectivelor, demotivări de personal, penalități, acțiuni anulate, venituri pierdute, oportunități pierdute, permiterea concurenței să se miște înaintea ș.a.m.d.
Un ultim sfat. Afacerea ta nu trebuie identificată 100% cu persoana ta atunci când proiectul îți face mai mult rău decât bine. Mulți antreprenori de succes eșuează de mai multe ori înainte de a ajunge la ceea ce își doresc. Nu vei fi primul care va da kix, dacă ai ajuns într-o situație mai neplăcută. Cu siguranță, vei găsi următoarea provocare, următorul proiect pe care îl vei aborda deja cu experiența anterioară. În planul tău, îți poți defini și pragurile/etapele la care vei încerca sa analizezi dacă merită să continui proiectul propus sau nu.
În final, nu uita să ceri sfaturi atunci când te afli într-un punct în care nu mai găsești soluții (de la mentori, consultanți, preoți, consilieri psihologi, prieteni), te pot ajuta să îți corectezi perspectivele și prioritățile pentru ca nivelul de stres să se regleze în implementarea proiectelor tale în companie.
Cele mai recente articole aici: