Principiul Pareto (cunoscut de asemenea ca regula 80/20 sau legea celor puțini dar critici) prevede că, pentru multe evenimente, aproximativ 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze.

Consultantul în management Joseph M. Juran a fost cel care a propus principiul și l-a denumit după economistul italian Vilfredo Pareto, care a remarcat legătura 80/20 pe când activa la Universitatea din Lausanne, în 1896, și a publicat-o în prima lui lucrare, „Cours d’economie politique”.

În esență, Pareto arăta că aproximativ 80% din suprafața Italiei, era deținută de 20% din populație; Pareto a dezvoltat principiul observând că aproximativ 20% din păstăile de mazăre în grădina lui produceau 80% din recoltă.
Este o regulă generală frecvent utilizată în domeniul afacerilor. De exemplu, „80% din vânzări provin de la 20% din clienți”. Din punct de vedere matematic, regula 80/20 este aproximativ urmată de o distribuție a legii puterii (cunoscută și ca distribuția Pareto) pentru un anumit set de parametri, și s-a demonstrat empiric că multe fenomene naturale prezintă o astfel de distribuție.
Principiul Pareto este doar tangențial legat de eficiența Pareto (optimalitatea Pareto). Pareto a dezvoltat ambele concepte în contextul distribuției veniturilor și a bogăției în rândul populației. Optimalitatea Pareto este o stare în care nu se poate îmbunătăți situația niciunei persoane fără a deteriora situația altei persoane. Optimalitatea Pareto este un concept important în economie și în relațiile internaționale.
Conceptul de optimalitate Pareto este folosit în general la distribuția resurselor (bunuri, venituri). O schimbare în alocarea resurselor care îmbunătățește situația a cel puțin un individ fără a o deteriora pe a altuia se numește îmbunătățire Pareto. Optimalitatea Pareto nu implică o distribuție dezirabilă sau echitabilă a resurselor. De exemplu, presupunând că bunăstarea unui individ crește cu cât cresc resursele alocate lui, alocând toate resursele unui singur individ și nimic celorlalți creează o stare de optimalitate Pareto.
Principiul Pareto poate fi utilizat în afaceri în mai multe scopuri, din care enumerăm:
- Creșterea profitabilității. Dacă domeniul de activitate al afacerii tale este comercializarea de bunuri, atunci 20% din angajații pe vânzări aduc 80% din veniturile pe vânzări. Urmând acest principiu, te poți concentra fie pe dezvoltarea capacităților celor 20% din angajați, fie pe instruirea și dezvoltarea celor 80% din angajați care nu au încă la performanța celor 20%. Pe lângă vânzători, poți utiliza principiul Pareto și când vine vorba de clienți (20% din clienți aduc 80% din comenzi) și de produse (20% din produse atrag atenția a 80% din clienți). Pentru a afla care sunt clienții care aduc cel mai mult venit companiei, dar și care sunt produsele care se vând cel mai bine, este suficient să analizezi clienții existenți și lead-urile.
- Creșterea productivității. 20% din sarcini aduc 80% din rezultate. Utilizând acest principiu, poți identifica mai ușor prioritățile, pentru a-ți concentra energia spre rezolvarea acestora, ajungând la nivelul maxim de eficiență. Poți identifica cauzele lipsei de productivitate a angajaților; afli care sunt cele 20% cauze care produc 80% lipsă de productivitate, urmând să iei măsuri împotriva acestor cauze. Două dintre cele mai frecvente asemenea cauze sunt rețelele sociale și mediul de lucru nepotrivit.
- Optimizarea website-ului. 80% din totalul vizitatorilor de pe site-ul tău sunt interesați de 20% din paginile/informația de pe site. Acele 20% de pagini care atrag cel mai mare trafic sunt paginile care necesită atenție și optimizare, pentru a crește rapid traficul și, respectiv, vânzările.
Principiul Pareto în afaceri, putând fi aplicat în multe situații, reprezintă, printre altele, un foarte bun management al timpului, deoarece te ajută să identifici prioritățile, să te concentrezi asupra lor, dar și sarcinile la care poți renunța, pe care le poți delega altor angajați. Astfel, vei fi extrem de eficient în rezolvarea acelor sarcini care pot fi duse la capăt doar de către tine.
Cele mai recente articole aici: