joi, iunie 1, 2023
spot_img
AcasăPromovarePromovare onlineMarketing sau Publicitate? 🎭

Marketing sau Publicitate? 🎭

Termenul de „Marketing” este utilizat cel mai des atunci când ne referim la vânzări sau la publicitate. Desigur, atât vânzarea, cât și publicitatea, fac parte din procesul de Marketing – și de aici începe confuzia între cele 2 elemente. Hai să discutăm mai întâi, cum vedem noi dimensiunile celor 2 concepte.

Pentru cei familiarizați cu mixul de marketing și elementele lui, le va fi mai ușor să înțeleagă. Mixul de marketing sau (cum le mai zic unii) politicile de marketing în cadrul unei companii reprezintă toate deciziile care se iau într-o companie cu scopul de a face un profit în timp ce lucrezi permanent la creșterea satisfacției clienților. Profitul îți asigură sustenabilitatea pe termen lung a afacerii, iar clienții mulțumiți -veniturile necesare pentru dezvoltare.

Mixul de Marketing & Promovarea

Cea mai simplă configurație a mixului de marketing cuprinde politica de produs, politica de prețuri, politica de promovare și politica de distribuție. Ne vom rezuma la formula aceasta pentru că PUBLICITATEA face parte din Politica de promovare. Așa cum e prezentat mai jos mixul de marketing este mult mai apropiat de realitate, pentru că, atunci când promovezi ceva, te intersectezi cu restul politicilor de marketing: ce produs, la ce preț, unde promovăm?

În general, în exteriorul companiei, ajunge doar politica de promovare, care îi face pe unii oameni să declare: Wow, ce marketing bun au ăștia!

Promovarea & publicitatea

De foarte multe ori am întâlnit oameni care pun semnul de egalitate între cele 2 categorii.

Politica de promovare, la rândul ei are mai multe dimensiuni, cele mai larg utilizate fiind:

  • Advertising sau Publicitatesunt acele acțiuni pentru care plătești să fii scos în evidență, să te expui ca informație;
  • PR – relații publice – componenta ce ține de notorietate, de creionarea unei imagini bune în piață;
  • Direct marketing (online) – contactarea directă a clienților, potențialilor clienți prin canale online sau offline (poștă, curier);
  • Personal selling (e un direct marketing offline ce presupune un contact/o comunicare umană cu potențialii clienți (agenții de vânzări, telesales) iar inițiativa este în general din partea companiei.
  • Promoții vânzări – acele acțiuni care se fac cu scopul de a crește volumele de vânzări, de a crea motive de conversie, de închidere a vânzărilor, în general de a determina acțiunea clientului, decizia clientului în perioada de valabilitate a promoțiilor.
Marketing & Promotion Mix

Acum, chiar în rândul specialiștilor de marketing, dar mai ales în rândul antreprenorilor și a celorlalți care fac, discută, evaluează conceptele de marketing și/sau promovare, am constatat că toți vorbesc folosind aceleași cuvinte.

Cumva, lumea se descurcă. Marketingul a existat din cele mai vechi timpuri pentru negustori, doar în ultimul secol s-a preocupat lumea de el – să îl înțeleagă mai bine, sa îl structureze, disece, să îl expună. Nu este cea mai mare problemă, atâta timp cât cei implicați în marketing și în vânzări înțeleg același lucru.

Cele mai des întalnite interpretări CORECTE sunt:

  • Marketingul face promovare;
  • Promovarea e tot ce faci ca să vinzi mai mult;
  • Advertising-ul sunt reclamele plătite;
  • Marketingul e responsabil de satisfacția clienților.

Cele mai des întâlnite DEFINIȚII GREȘITE sunt:

  • Promovarea înseamnă marketing & marketingul înseamnă promovare;
  • Promovarea înseamnă pliante, promoții, flyere;
  • Promovarea înseamnă radio/TV/reviste, magazine;
  • Promovarea înseamnă sa fii prezent în social-media.

Este și vina multor autori, specialiști care se concentrează pe o anumită dimensiune din marketing și vorbesc doar despre aceea. Cu siguranță ai auzit și tu că  „Marketing-ul este arta de a vinde”.

Pentru unii acest proces începe cu mult înainte de a apărea produsul în piață (înainte de a fi pus în vânzare). Alții aleg scurtături: aruncă produsul în piață fără să facă prea multe calcule, cu avantaje și dezavantaje. De multe ori, apar 2 avantaje: câștigă timp și resurse, se concentrează pe vânzare.  Dezavantaj – de cele mai multe ori nu funcționează, se pierd resursele, timpul si motivația/curajul antreprenorului, dar noi nu aflăm de aceste cazuri, ajungem să aflăm doar de cele care funcționează.

Dar oricum ai începe – Câștigi experiență! – pentru cei ambițioși, inteligenți – am zice noi și norocoși – este felul în care găsesc drumul spre succes! Deci data viitoare când trebuie sa faci bugetul de marketing ori de promovare, ține minte – e alegerea ta cat de complex gândești!

Ce e Marketing și nu e publicitate?

E un articol mult mai lung, având in vedere că aici am discutat doar despre publicitate, însă promitem să revenim cu un articol dedicat dacă există interes.

E greu să găsești un MIX bun, cu toate astea sunt multe companii care se descurcă în jurul tău – deci fii optimist, înțelege și optimizează mixul tău de marketing!

Cele mai recente articole aici:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular

Recent Comments