sâmbătă, octombrie 1, 2022
spot_img
AcasăManagementContabilitateONRC - Ce e? Ce oferă? Cum lucrez cu el?

ONRC – Ce e? Ce oferă? Cum lucrez cu el?

ONRC este o instituție publică din România, aflată în subordinea Ministerului Justiției. Acesta este alcătuit din: un registru pentru înregistrarea comercianţilor persoane fizice şi întreprinderi familiale, un registru pentru înregistrarea societăţilor cooperative şi un altul pentru înregistrarea celorlalţi comercianţi persoane juridice. Registrul Comerțului este organizat pe 2 niveluri:

 • nivel local reprezentat de cele 42 de oficii teritoriale, organizate în subordinea Oficiului Național al Registrului Comerțului și care funcționează pe lângă fiecare Tribunal.
 • nivel național reprezentat de Oficiul Național al Registrului Comerțului, ce funcționează în subordinea Ministerului Justiției.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, îndeplinește următoarele funcții:

 • funcţia de ţinere a registrului comerţului;
 • funcţia de eliberare de înscrisuri şi de informare;
 • funcţia de arhivare a înscrisurilor în baza cărora se efectuează înregistrările în registrul comerţului;
 • funcţia de asistenţă pentru persoanele fizice şi juridice supuse înregistrării în registrul comerţului;
 • funcţia de editare şi publicare a Buletinului procedurilor de insolvenţă.

Oficiul Național al Registrului Comerțului oferă diverse servicii pentru antreprenori și afacerile acestora. Motivele cele mai comune pentru care un antreprenor apelează la serviciile oferite de către ONRC sunt: deschiderea unei firme (se oferă asistență pentru înregistrarea în registrul comerțului), dar și modificările apărute în firmă: schimbarea sediului și/sau a punctului de lucru, apariția unui nou asociat, nume (prin portalul ONRC se poate verifica disponibilitatea firmei și a emblemei), capital social, administrator ș.a.

Ce servicii oferă ONRC?

În ceea ce privește serviciile oferite de O.N.R.C., acestea pot fi grupate astfel:

 • Asistență acordată persoanelor interesate pentru înregistrarea în registrul comerțului;
 • Identificarea unei firme (cod unic de înregistrare, denumire, sediu);
 • Statistici structurate pe diferite criterii;
 • Informații privind evoluţia firmei de la înregistrare până la zi;
 • Confirmarea inexistenţei unei firme sau constatarea radierii.

În 2012, ONRC a lansat un portal prin care pot fi accesate serviciile acestora: www.portal.onrc.ro. Acesta pune la dispoziția utilizatorilor atât documentele specifice activității registrului comerțului, cât și instrumente de obținere a informațiilor din baza de date a registrului comerțului. Prin intermediul site-ului, aveți acces la:

 • Completare și transmitere electronică a tuturor cererilor (înmatriculări, mențiuni, furnizare de informații și documente etc.) utilizate în activitatea registrului comerțului, inclusiv a documentelor doveditoare;
 • Statistici personalizate pe baza datelor înregistrate în registrul comerțului;
 • Copii semnate electronic cu certificat digital calificat din arhiva electronică de documente constituită  din dosarele profesioniștilor;
 • Verificarea disponibilității firmei și a emblemei;
 • Formulare online pentru înregistrare în registrul comerțului și pentru eliberarea de documente/furnizarea de informații;
 • Verificarea stadiului unui dosar depus la registrul comerțului;
 • Rezoluții de amânare a soluționării cererilor de înregistrare;
 • Publicitate pe site-urile web (onrc.ro și portal.onrc.ro) pentru informațiile și documentele prevăzute de lege.

ONRC oferă comunității de afaceri, prin intermediul portalului dedicat, servicii electronice specializate de tip e-Guvernare, din care menționăm:


Recom online – serviciu de accesare a informațiilor despre firmele din România înregistrate în registrul comerțului. Oferă următoarele categorii de informații:

 • Gratuit – pentru verificarea unor informații referitoare la existența legală a firmei, denumire, numărul de înregistrare în registrul comerțului, CUI, județul și localitatea, starea acesteia, data ultimei înregistrări.
 • Cu abonament – permite obținerea de informații detaliate referitoare la firmele înregistrate pe teritoriul României, în baza unui contract de prestări servicii ONRC și constituirea unui depozit minim de 300 RON.

BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvență) – serviciu de accesare a publicației BPI pe bază de abonament, care permite identificarea actelor de procedură, a persoanelor înregistrate în BPI și de vizualizare a unui buletin anume după următoarele criterii de căutare: număr de buletin, cod identificare fiscală, cod registru ș.a.

InfoCert – furnizează documente cu semnătură electronică, în mod automat, fără intervenția operatorului de date, 24/24 ore, 7/7 zile. Plata se realizează electronic, prin utilizarea cardului bancar, solicitantul obținând o factură electronică.

Certificatele constatatoare eliberate de ONRC cuprind informații privind starea la zi a unei companii, informații esențiale de natură statutară, financiară și a domeniului de activitate. Aceste certificate sunt necesare și, de multe ori, obligatorii pentru a demonstra legitimitatea companiei și desfășurarea activităților autorizate. Acestea devin documente esențiale pentru companie în relația cu instituții publice sau alte entități (de exemplu: în cazul participării la licitații, solicitării de credite bancare sau în fața instanțelor judecătorești ș.a.).

Portalul online al ONRC oferă așadar diverse servicii utile comunității de afaceri, find disponibile 24/24 ore, 7/7 zile. Dacă nu regăsești pe site serviciile de care ai nevoie, programul cu publicul la ghișeu este între 9:00 – 11:00 și 12:00 – 14:00 de luni până joi și între 8:00 – 10:00 și 11:00 – 13:00 vinerea. 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular

Recent Comments