joi, iunie 1, 2023
spot_img
AcasăManagementControlAscuțirea fierăstrăului

Ascuțirea fierăstrăului

Stephen Richards Covey a fost un educator american, om de afaceri și autor, cea mai populară carte a sa fiind „Cele 7 obiceiuri ale oamenilor extrem de eficienți”. După cum spune și titlul, în carte se regăsesc obiceiurile oamenilor eficienți – obiceiuri care duc la o dezvoltare personală puternică. Acestea sunt:

  1. Proactivitate;
  2. Începând cu o viziune a sfârșitului;
  3. Să începem cu începutul;
  4. Gândire câștig-câștig;
  5. Încearcă mai întâi să înțelegi, apoi să fii înțeles;
  6. Sinergie;
  7. Ascuțirea fierăstrăului.

Primele 3 obiceiuri sunt despre a te cuceri pe tine însuți, al 4-lea, al 5-lea și al 6-lea sunt legate de munca în echipă, iar ultimul este despre auto îmbunătățire. În ultimul, fierăstrăul este însăși subiectul – omul, iar ascuțirea reprezintă dezvoltarea acestuia – în care se investesc timp și resurse.

Ascuțirea fierăstrăului „înseamnă a păstra și a spori cel mai important bun pe care îl avem – pe noi înșine” (Stephen Covey)

Pentru a ilustra acest principiu, Covey povesteşte despre un om care, umblând prin pădure, aude zgomotul făcut de un fierăstrău cu care cineva tăia lemne. Apropiindu-se, iubitorul de natură a văzut un om care se chinuia, transpirat, să taie un copac înalt și a intrat în vorbă cu el:

  • Ce faci?
  • Tai acest copac, nu vezi?
  • Vreau să spun că mi se pare că trudeşti din greu. De cât timp faci acest lucru?
  • De două ore.
  • Şi de ce nu te opreşti să ascuţi fierăstrăul? Vei lucra mai rapid şi mai uşor.
  • Nu am timp de aşa ceva – trebuie să dobor copacul ăsta!

Cu cât fierăstrăul se tocește mai mult, cu atât devine tot mai puțin eficient. Dacă tăietorul copacului acordă timp șlefuirii fierăstrăului, efortul depus în tăierea copacului va deveni considerabil mai mic, iar timpul până la doborârea copacului va fi mai scurt. Însă, dacă tăietorul alege să își continue munca fără a ascuți fierăstrăul, își va atinge obiectivul într-un timp mai lung și cu un efort depus mai mare.

La fel ce fierăstrăul tocit este și antreprenorul obosit – cu cât lucrează mai mult, cu atât devine mai puțin eficient. Antreprenorul are nenumărate activități de realizat și decizii de luat zilnic. Dacă acesta nu își gestionează eficient activitatea, intervine starea de oboseală, care poate duce la stări de greață, dureri de cap, diminuarea concentrării ș.a. Toate acestea afectează eficiența antreprenorului, așadar trebuie inclusă printre toate și odihna – un moment de repaus, în care antreprenorul se recreează și își recapătă energia. Pentru a fi eficient în ceea ce ai de făcut, îți recomand să citești articolul nostru despre gestionarea timpului: Cum își gestionează antreprenorul timpul.

Desigur, pentru a avea energie nu este suficient doar să mai iei câte o pauză, ci este nevoie ca mintea și corpul tău să fie antrenate pentru ritmul în care lucrezi. Covey ne prezintă patru dimensiuni în care putem investi:

  1. Dimensiunea fizică – grija față de trupul nostru prin exerciții fizice regulate sau mișcare în aer liber, care păstrează/îmbunătățesc condiția fizică;
  2. Dimensiunea spirituală – urmarea sistemului de valori pe care ni l-am format, respectarea adevărurilor pe care ne bazăm și după care ne ghidăm existența;
  3. Dimensiunea mentală – la fel cum fierăstrăul trebuie șlefuit, la fel și mintea trebuie ascuțită prin lectură, planificare, organizare, scriere ș.a.m.d;
  4. Dimensiunea socio-emoțională – dezvoltarea unei relații bune cu noi înșine și cu oamenii din jurul nostru, bazată pe sprijin, încredere, ajutor etc.

Cele mai recente articole aici:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular

Recent Comments