joi, iunie 1, 2023
spot_img
AcasăManagementAutomatizarePrincipiul lui Peter

Principiul lui Peter

Principiul lui Peter este o teorie emisă de Dr. Laurence J. Peter. Teoria acestuia ne spune că membrii de succes ai unei organizații ierarhice sunt promovați până la nivelul lor maxim de competență, după care, o promovare ulterioară îi ridică la un nivel pentru care nu mai sunt competenți – deci, incompetenți pentru noua funcție.

Laurence J. Peter (n. 1919 – d. 1990)

Incompetența unui salariat apare atunci când noua poziție ierarhică mai înaltă în care a fost avansat este mult diferită de cea a Incompetența unui salariat apare atunci când acesta nu reușește să se adapteze la noile lui responsabilități, chiar dacă înainte a excelat pe vechiul job. Noul statut în firmă cere deprinderi și cunoștințe diferite, pe care salariatul este posibil să nu le aibă sau să nu le poată dobândi. Un exemplu folosit de Peter se referă la un muncitor din fabrică, ale cărui rezultate în muncă excepționale au făcut ca acesta să fie promovat într-o funcție de management, în care calitățile pentru care a fost promovat nu mai erau de nici un folos.

Pentru a evita o astfel de situație, în calitate de antreprenor, atunci când un salariat excelează în funcția pe care o îndeplinește, este recomandată o mărire a salariului în locul promovării pe un post pentru care acesta nu deține abilitățile/cunoștințele necesare. Dacă un salariat nu are calități de lider, atunci nu va fi promovat în funcția de coordonator de echipă. Iar în cazul în care poziția superioară rămâne deschisă, este recomandată recrutarea unui profil care se potrivește cu funcția ce urmează să fie acoperită.

Mai jos sunt câteva criterii pe care le poți cântări înainte de a lua decizia de a promova un angajat:

  • Deține mare parte din cunoștințele și aptitudinile necesare în desfășurarea activității impuse de viitoarea funcție;
  • Această schimbare este benefică pentru companie;
  • Postul actual ocupat de către angajatul ce urmează să fie promovat poate fi ocupat de către o altă persoană;
  • Impactul asupra echipei din subordine și relațiile de colaborare cu alți responsabil de pe același nivel;
  • Angajatul este dedicat muncii sale, are capacitatea de a acumula cunoștințe noi și de a dezvolta aptitudini necesare postului
  • Angajatul își dorește această funcție.

Teoria a fost lansată, cu un stil plin de umor, în cartea The Peter Principle, publicată pentru prima dată în 1969. Peter spune că tema cărții sale este „Ierarhiologia”. Principiul de bază, enunțat în carte, sună astfel:

În orice ierarhie, fiecare salariat are tendința de a urca până la nivelul său maxim de incompetență.

Deși este scrisă într-un limbaj amuzant, cartea conține multe exemple din lumea reală, și explicații provocatoare, dar adevărate, ale comportamentului uman.

Cele mai recente articole aici:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular

Recent Comments