joi, iunie 1, 2023
spot_img
AcasăManagementContabilitateCum știi dacă contabilul tău e bun?

Cum știi dacă contabilul tău e bun?

Bună întrebare! Cu toții știm că un contabil poate influența foarte mult o afacere atât în mod constructiv, cât și distructiv, depinzând de implicarea sa în angajamentul față de firmă. Așadar, trebuie ales cu atenție! Dar care sunt criteriile pe baza cărora ne alegem contabilul? Ei bine, definiția generală a contabilului este că acesta trebuie să se asigure că firma antreprenorului îndeplinește toate reglementările fiscale și că este la zi cu toate declarațiile. Dar e suficient atât pentru ca un contabil să fie cu adevărat bun? Eu zic că sunt câteva criterii de care trebuie să ținem cont atunci când stabilim ce contabil e bun pentru firma noastră

În primul rând, chiar dacă experiența face diferența, un contabil bun trebuie să aibă și certificare – adică, să fie membru activ CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România). De ce? Pentru că membrii CECCAR sunt obligați să se pregătească profesional continuu, prin participarea la diverse cursuri, fiind la actualitate cu legislația și schimbările din domeniu. Gradul de răspundere al unui membru CECCAR este mult mai mare decât cel al unuia care are cunoștințe de contabilitate primară.

Pe urmă, transparența și claritatea sunt două caracteristici de bază care trebuie să coexiste între antreprenor și contabil. Contabilul trebuie să îi poată explica antreprenorului pe înțelesul său activitățile pe care le desfășoară cu privire la firma acestuia, dar și felul în care deciziile antreprenorului influențează situațiile financiare, pune afacerea în avantaj sau dezavantaj. Trebuie să fie foarte transparent cu antreprenorul când vine vorba de acestea iar ideal ar fi ca schimbul de informații dintre ei să se realizeze cu o regularitate (elvețiană). La fel, antreprenorul trebuie să-i ofere contabilului toate datele de care are nevoie pentru buna desfășurare a activității.   

Un alt criteriu foarte important este format din gradul de implicare și din integritatea contabilului. În ceea ce privește implicarea, unii specialiști contabili își stabilesc prețul în funcție de cât de mult cer antreprenorii ca aceștia să fie implicați în afacerile lor, contabilul implicat fiind totodată și un contabil extrem de responsabil. Se percepe un tarif de bază pentru depunerea documentelor și un tarif separat în cazul consultanțelor contabile suplimentare. Când vorbim de integritate, nu este loc de interese ascunse, ci de onestitatea și dorința contabilului ca firma antreprenorului să înregistreze profit și să desfășoare activități legale. Atunci când este integru, contabilul depune declarațiile fiscale la timp (este mai deschis spre prevenție, decât spre corecție), anticipează anumite taxe de plată (dacă actele sunt aduse tot la 3 luni, există riscul de a primi o amendă), realizează analiza financiară a activităților întreprinderii, oferă consultanță antreprenorului și așa mai departe. 

Nu în ultimul rând, ci foarte importantă este comunicarea, colaborarea dintre antreprenor și contabil. De la bun început, trebuie menționate foarte clar în contract responsabilitățile ambelor părți, pentru a nu exista divergențe pe viitor. Contabilul trebuie sa comunice frecvent cu antreprenorul, pentru a-l ține mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în afacerea sa. Este important ca acesta să fie deschis să schimbe cu antreprenorul cat mai multă informație.

Recomandat ar fi ca pentru afacerea ta, să-ți găsești un contabil care să fie experimentat în domeniul de activitate al acesteia, să fi lucrat până în prezent cu alte firme din sectorul din care face parte și firma ta. Gradul de familiaritate cu domeniul și experiența contabilului aduc un plus valoare firmei tale atunci când ești la început de drum și nu numai. Unele domenii au diverse aspecte foarte specifice pe care s-ar putea să nu le știe orice contabil. Cel ce a mai lucrat cu domeniul în care activezi îți va putea oferi informații utile la care nici nu te-ai fi gândit. Pe lângă compatibilitatea cu firma, acesta trebuie să fie compatibil și cu tine – antreprenorul. Dacă preferi ca toate informațiile să fie transmise online, trebuie să găsești un contabil care să fie dispus să colaboreze astfel cu tine. La fel și dacă dorești să ai întâlniri frecvente cu acesta pentru a-i înmâna fizic documentele lunare, trebuie să găsești un alt tip de contabil decât cel precedent.

Acestea sunt cele câteva caracteristici de bază ale unui contabil bun: compatibilitate cu firma și antreprenorul, acreditare, transparență și claritate  în comunicare, integritate, responsabilitate și implicare. Contabilul care va avea aceste trăsături, va avea o atitudine proactivă, informându-te de situația financiară a firmei și despre modificările care îți pot afecta afacerea. Acesta va încerca să reducă pe cât de mult posibil costurile companiei, îți va oferi consiliere și te va ajuta să obții capital suplimentar (fonduri, finanțări ș.a.). Pe scurt,  va fi ca un partener de afaceri cu care vei fii pe aceeași lungime de undă. 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Most Popular

Recent Comments